	Monday 8.10.2012	Tuesday 9.10.2012	Wednesday 10.10.2012	Thursday 11.10.2012	Friday 12.10.2012	
9.10 -10.00 (50minutes including questions)	9.30 Practical arrangements/ students and lecturers introduction 9.50 Introducing ECMWF.	Forecasting extreme events	Model physics.	Forecasting tropical cyclones in the medium range.	Data assimilation.	
10.00 - 10.25	Coffee/Tea					
10.25 - 11.15 (50minutes including questions)	Use of workstations 11.00 Presentations of case studies	Seasonal forecasts: how do they work and how do we assess their value?	MJO and Monsoon.	Monitoring the observing system.	Wave forecasting.	
11.20 - 12.10 (50minutes including questions)	Ensemble forecasts: can they help making decision	Lab session I	The use of satellite observations.	Lab session II	Lab session presentations	
12.15 - 13.30		Lunch				
13.30 - 14.15 (45 minutes)	Model verification: basic concepts	Current weather forecasting exercise				
14.15 - 15.15 (1 hour)	Accessing ECMWF forecasts and documentation on ECMWF Web pages	Seminar "Seasonal forecast of meteorological droughts" (Dr. E. Dutra)	OPEN SESSION "Bring your own ideas/case studies"	Seminar: "Using ECMWF long range forecasts for health applications: The prototype Malaria Early Warning System of ECMWF and ICTP (MEWS)" (Dr. F. Di Giuseppe)	Q&A and course evaluation	
15.15 - 15.30	(on Monday at 15.30)		Coffee/tea		I	
15.30 - 17.00 (90 minutes)	Team building activity COCKTAIL PARTY	Using ECMWF products in WMO NMHSs	Using ECMWF products in WMO NMHSs	Lab session III		
	(5pm)					

Lecture: "Operational forecasting at ECMWF: components and products" the course)	to be provided as MP4 to b	e viewed ahead of